Minister Ollongren bezoekt delegatie uitvaartbranche

13 jun 2020 | Nieuws | 0 Reacties

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bracht vanmorgen een werkbezoek aan D&O Uitvaartverzorging in Dordrecht en sprak op Begraafplaats Essenhof. Het werkbezoek vond plaats met een tiental professionals uit de uitvaartbranche buiten plaats.

Minister Ollongren is de uitvaartbranche dankbaar voor haar inzet: “De impact van het coronavirus op de uitvaartbranche is groot. Het aantal overledenen nam fors toe, daarnaast bracht het ook zorgen voor de gezondheid van eigen medewerkers. Door de maatregelen om het virus te bestrijden was en is het bovendien niet mogelijk om de uitvaart te organiseren die de overledenen en nabestaanden voor ogen hadden”.

Het werkbezoek van de minister duurde drie kwartier. Ollongren liet zich informeren over hoe de uitvaartbranche omgaat met de coronapandemie en sprak rechtstreeks met mensen die in de begintijd van de pandemie in coronahaard Uden de uitvaarten verzorgden, zoals uitvaartverzorger Ton Claassen, overledenenverzorger Richelle Kleijngeld en crematoriummanager Kee Ceelen.

Goed afscheid
Harry de Jong, directeur van familiebedrijf D&O Uitvaartverzorging, gevestigd op het terrein van gemeentelijke begraafplaats en crematorium De Essenhof, verwelkomde de gasten. Tijdens een wandeling over de begraafplaats gaven Heidi van Haastert (Bestuursteam Coronavirus) en Joris Huizinga (Vereniging van Mortuariumbeheerders) aan voor welke dilemma’s zij zich geplaatst zagen bij het omzetten van de RIVM-richtlijnen in adviezen voor de uitvaartbranche. De uitdaging is om een juiste balans te vinden tussen enerzijds zo min mogelijk risico’s voor uitvaartmedewerkers en bezoekers van uitvaarten, en anderzijds een zo goed mogelijk rouwproces voor nabestaanden. Ollongren sprak met een breed scala van uitvaartwerkers, vanuit de postmortale zorg tot en met de nazorg.

Cruciaal
Tijdens het gesprek werd aan de minister gevraagd aandacht te schenken aan de status van cruciaal beroep. Ton Claassen: “Heel fijn dat de minister nu aandacht schenkt aan onze branche, maar in het begin van de crisis heb ik die wel gemist. Gelukkig hadden wij voldoende schorten, mondkapjes en andere persoonlijke beschermingsmiddelen gehamsterd. Dat was maar goed ook, want toen het RIVM beslag legde op de voorraad mondkapjes was het wel zuur dat wij bij de verdeling onder aan het lijstje stonden, nog onder de ouderenzorg.” Teruglopend werd Ollongren geflankeerd door begraafplaatsbeheerder Mieke Verkuil en freelance uitvaartbegeleider en uitvaartdocent Jolien van der Kooij.

Complimenten
Na afloop gaf de minister aan trots te zijn op de uitvaartwerkers: “Ik ben geraakt door de verhalen vandaag”, zo liet de minister weten, “het laat zien hoe ingrijpend de crisis voor deze branche is geweest. Ondanks de zware omstandigheden lukt het de medewerkers om de uitvaarten met veel professionaliteit, creativiteit en flexibiliteit zo waardig mogelijk te organiseren”. Het bezoek was op verzoek van het ministerie georganiseerd door het Bestuursteam Coronavirus, bestaande
uit de brancheverenigingen BGNU, Nardus, LOB, LVC en VTU.

Bij het bezoek van de minister waren aanwezig: Harry de Jong (D&O Uitvaartverzorging), Heidi van Haastert (Bestuursteam
Coronavirus / BGNU), Joris Huizinga (VMG), Heleen Nelisse (CMO), Richelle Kleijngeld en Ton Claassen (beiden Claassen Uitvaartzorg), Mieke Verkuil (Essenhof), Jolien van der Kooij (freelance uitvaartbegeleider / Netwerk Uitvaartvernieuwers), Kee Ceelen (locatiemanager crematorium en uitvaartcentrum Uden) en Anouk Vonk (Nunazorg)

0 reacties